HTML

Kochana Rodzinka Moja - Drága kis családom

Egy 97 kilós férj - lengyel. Egy 3,5 kilós baba - még a pocakban. Egy magyar kismama - ígéri, hogy a szülés után tornázni fog!

Friss topikok

Archívum

"Anyanyelvi környezetben 1 hónap - és perfekt leszel!"

2012.06.18. 16:48 wegierka

Nos, aki ezzel a kamu mondattal nyugtatgatott annak idején a Lengyelországba költözésem előtt, annak bizony köszönettel tartozom – mert ha tudtam volna, hogy mi vár rám, bizony lehet, hogy el sem indulok.

Idegen országban élve is az egyik legalapvetőbb emberi igényünk, a kommunikálás kerül speciális helyzetbe. Szeretnéd megéretni mi folyik körülötted, miről csacsognak az emberek a társaságban, pontosan mit kell tenned egy hivatalos helyen, és persze a magánéletben is gördülékenyen szeretnél beszélni. (Hiszen mind a Nők Lapjában, mind a Claudiában, mind a Yojban arról olvashatunk, hogy ez az alapja a jól működő párkapcsolatnak.)
Mikor Lengyelországban éltünk nagyon frusztrált, hogy nem tudom magam elég szépen kifejezni, illetve bizonyos alapszavak nem jutnak eszembe. Idegesített, kiszolgáltatottá tett, a legjobb társaságokat is hamar meguntam, ha olyan téma volt, amit nem értettem. Mert igaz, hogy sok „ragad rád”, de ez nem elég. „Szavakat tanulni senki nem szeret – de a nyelv mégiscsak szavakból áll. És sok mókás lehetőségünk van!” (Eszter néni, ált. isk. angol tanár, 2001) :)

MIK EZEK?

Cetlik mindenfele: öntapadós cetlik az adott tárgyon (vagy olyanon, ami által kötni tudod az adott szót)

Jegyzetfüzet az asztalon: az asztalon heverő kockás füzet mindig kéznél volt, vonallal az oldal közepén, ha Kuba Wojewódzki olyat szólt be, vagy miközben olvastam. Még veszekedés közben is használtam! :)

Tévé-nézés, olvasás: a sok olvasás (olvasott szöveg értése), vagy TV-nézés (hallott szöveg értése) csak akkor jó eszköz, ha sikerül olyan témát találnod, ami érdekel. A SkyNews nézésével viszonylag kevesen tanulnak meg angolul például (gondolom én), de egy izgalmas film szavai (pláne ha már láttad az anyanyelveden) belemásznak a füledbe! 

*népszerű lengyel női magazin
**azonos címmel afféle „megmondó”, humoros, beszélgetős műsora fut az egyik lengyel nagy csatornán

 

KEZDŐ SZÓKINCS
hónap - miesiąc
ország - kraj
emberek - ludzi
senki - nikt
tanár - nauczyciel /-ka

KOMMUNIKÁCIÓ – KOMMUNIKACJA
anyanyelv - język ojczysty
beszél - mówić
szó - słowo
ért - rozumieć
veszekedés - kłótnia

Szólj hozzá!

Címkék: budapest magyar nyelvtanulás lengyel magyar nyelv lengyel nyelv anyanyelvi környezet kommunikácoó kommunikacja jezyk ojczysty jezyk polski wegierski

A bejegyzés trackback címe:

https://rodzinkamoja.blog.hu/api/trackback/id/tr784592395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása