HTML

Kochana Rodzinka Moja - Drága kis családom

Egy 97 kilós férj - lengyel. Egy 3,5 kilós baba - még a pocakban. Egy magyar kismama - ígéri, hogy a szülés után tornázni fog!

Friss topikok

Archívum

A lengyel férj az asztalnál

2012.06.16. 16:34 wegierka

Háztartást vezetni senkinek nem könnyű, de ha egy igazi, precíz lengyel háziasszony az anyósod – akkor már az elején inkább add fel.

Pláne, ha egy jóétvágyú, ámde munkában megéhezett lengyel férfi ül az asztalhoz. És pláne ha sosem szerettél főzni. Nos, mikor megismerkedtünk, leszögeztem, hogy nem tudok főzni. Úgy mondtam: „nie mogę gotować”* – ő pedig megtanította nekem az umieć** igét, mert a műkörmömet és a lila bikinit elnézve, úgy érezte, inkább ez a helyes kifejezés. Azóta se bikini, se műköröm, és habár a kedves közös nyelvtanulási szokás megmaradt - az ételnek ott kell lennie az asztalon.

Még Lengyelországban éltünk, és vidáman skypoltam egy barátnőmmel, mikor a Kochanie hazaesett és értetlenül állt a konyhában, szemügyre véve az üres fazekakat. Szótlanul főzni kezdett, és mikor később megkérdeztem, mérges-e, csak annyit mondott: „Ha a lengyel éhes, akkor morcos.”

Miután Anyunak ezt elpanaszoltam, megkaptam tőle a Horváth Ilona féle szakácskönyv legújabb kiadását, és azóta is töretlenül hámozok, áztatok, forralok, sütök, és sózok. És persze paprikázok. Közhely, hogy a magyar háziasszonyok mennyit paprikáznak, néha cikinek is érzem. De ha az anyósom seszínű „gulyására” nézek, belül egy kis rosszindulatú kacajt engedek meg magamnak. Ettől függetlenül megeszem, mert tényleg ízlik. És mert a Horváth Ilona szerint a mindig-paprika csak az ötlettelen, egyoldalú háziasszonyok sajátja.

* nem tudok főzni (nem áll módomban)
** nem tudok (nem tanultam)

 

KEZDŐ SZÓKINCSgulasz_cielcy.jpg
férfi – mężczyzna
anyós – teściowa
éhes – głodny /-a /-e
üres – pusty /-a /-e
megeszik - zjeść

FŐZÉS – GOTOWANIE
fazék – garnek
szakácskönyv – książka kucharska
hámoz - obierać
forral (vizet) – gotować (wodę)
süt – piec,  smażyć
megsóz – posolić

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: nyelvtanulás anyós magyar nyelv gulash budapesti lengyelek lengyel nyelv drága kis családom polacy jezyk polski polacy w budapeszcie blog przepis gulaszu moja rodzinka lengyel férj wegierski jezyk

A bejegyzés trackback címe:

https://rodzinkamoja.blog.hu/api/trackback/id/tr924592376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Hideg cselszövése - részlet 2012.06.18. 06:56:17

Hangos meserészlet az írónő előadásában. Szólj hozzá, mond el véleményed! Részlet "A Hideg cselszövése" című mesekönyvből az írónő előad&

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása